Reklama
  • Piątek, 2 września 2016 (13:00)

    Co i gdzie jeść na Warmii i Mazurach

Za co tak bardzo kochamy Warmię i Mazury? Bo można tam pożeglować, popływać kajakiem, poopalać się i... dobrze zjeść. Na głodomorów czekają wyjątkowe regionalne pyszności!

Na ryby, na grzyby!

Reklama

Smak Krainy Tysiąca Jezior to wędzone węgorze i trocie, smażone okonie, sielawy i szczupaki oraz zupa z ryb i raków z ziołami i korą brzozową. Specjalnościami są też zupa z kurek ze śmietaną i mazurska zupa grzybowa.

Gospodynię, u której nocujemy, warto poprosić też o wereszczaki (schab w kwasie buraczanym i chlebowym). A przy odrobinie szczęścia możne poda nam także... jajecznicę z ikrą.

Dobre miejsca

Jeśli pływając po jeziorach, zechcesz przystanąć na obiad, szukaj restauracji, pensjonatów czy gospodarstw z certyfikatem przynależności do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla. Gwarantuje on, że właściciele czerpią z lokalnych tradycji i przyrządzają dania z miejscowych produktów.

Smakoszom odwiedzającym mazurską krainę polecamy też Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii i Mazur w Olsztynie (27. 08). Kupione tu sma kołyki będą lepszymi pamią miątkami z wakacji niż np. plastikowe bociany.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.